Bozcaada Caz Festivali

bcf keşif

Her yıl farklı bir tema etrafında geliştirilen disiplinlerarası etkinliklerden oluşan BCF KEŞİF programı, bu yıl “oyun”un tüm insanlık tarafından paylaşılan özünü keşfetmeye çağırıyor.

Hollandalı tarihçi ve oyun kuramının yaratıcısı Johan Huizinga’nın Homo Ludens’i, yani Oyuncu İnsan’ına selam duran festival, son yıllarda hepimizi farklı şekillerde zorlayan koşulların karşısında “oyun” oynamanın yaratıcı gücünü açığa çıkarmayı amaçlıyor. BCF KEŞİF programı, hayata daha sıkı tutunmak, kendimizle ve diğerleriyle daha derin bağlar kurmak, umudumuzu yeşertmek, zihinsel sağlığımızı korumak için bu yıl oyun oynamayı hatırlamak ve hatırlatmak istiyor.

Program, festivalin savunuculuk alanları olan toplumsal cinsiyet eşitliği, ekolojik dönüşüm ve toplumsal kapsayıcılık üzerinde dururken kültür politikaları, adanın yerel ve kültürel tarihi, gastronomi, girişimcilik, sanat ve well-being dahil olmak üzere farklı ilgi alanlarına hitap eden kapsamlı bir etkinlik seçkisi sunuyor. “Oyun” temasına farklı disiplinler aracılığıyla bakmak üzere tasarlanan BCF KEŞİF programında oyun oynamanın doğasını keşfedeceğiniz, sınırların silikleştiği, içinizdeki oyuncu düşünce yapısını özgürce deneyimleyeceğiniz pek çok performans, atölye ve etkinlik sizi bekliyor.

Adanın farklı noktalarında, farklı disiplinlerden içerik partnerlerinin katkılarıyla gerçekleşecek etkinlikler, BCF KEŞİF enerjisini tüm adaya yayacak. Festivalin içerik partneri Aposto’nun yayınları Soli, Duende ve Apéro özgün içerikleri ve etkinlikleriyle katılımcılarla buluşurken, Esmiyor ile ekoloji ve tarım politikaları üzerine bir ideathon hayata geçirilecek. Yeni bir oyuncak anlayışı icat ederek çocukları, çevrelerini yaratıcı bir bakış açısıyla incelemeye ve gündelik nesneleri yeni oyuncaklarının potansiyel parçaları olarak görmeye davet eden Toyi de oyunbazlar için festivaldeki yerini alıyor. Onaranlar Kulübü ise festivalin katılımcı ile olan diyaloğunu oyuncu yöntemlerle pratiğe döken tasarım ve üretim atölyeleri gerçekleştirecek. Stratejik işbirlikleri için çalışan Katalist ise, birlikte oyun kurmanın ve oynamanın etkisinin farkında olanların bir araya gelebileceği diyalog alanları yaratarak, kolektif deneyimi öne çıkaran etkinliklerle katkı sunacak festivale.

Programın “Güncel Meseleler Yeni Olasılıklar” başlıklı bölümünün kürasyonunu ise Emre Erbirer üstleniyor. Yaratıcı topluluklar ve içerik üreticileri ile birlikte büyüyen, birbirinden öğrenen, yeni keşifleri ve ilhamı önceliklendiren bir program ile güncel meselelere yeni olasılıklar ile yaklaşan bu bölümde, oyunun günlük hayattaki yerine, sağlığımız, mutluluğumuz ve iyi olma hâlimiz için bir katalizör görevi görmesine odaklanan bir aralık sunacak ‘Benimle Oyna’; krizlerden geçerken, hayata bir oyun duygusuyla yaklaşmanın dayanıklılığı, yeniliği ve uyum sağlamayı besleyebileceğini hatırlatan bir alan olan ‘Birlikte Oyna’ ve oyunun direnmeyi, isyan etmeyi ve keyfi olanı kucaklamayı öğretme yeteneğini araştırdığı ve kapsayıcılığa alan açtığı bir bölüm olan ‘Oyunu Savun’ alt başlıkları yer alacak.