Bozcaada Caz Festivali

Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile “Ada Müşterek” Rotası

Yürüyüş • 8 Eylül Cuma • Başlangıç saati: 14.00 • Başlangıç noktası: Alaybey Camii 

Türkler ve Rumların yakın döneme kadar birlikte yaşadığı, bugün Rum nüfusunun sayıca 100’ü bulmadığı Bozcaada’da, bu iki kültürün, yemek, mimari, eğlence, zanaat gibi alanlarda birbiriyle girdiği etkileşimin pek çok izi var. Kültür sanat ve kent yayını Lavarla’nın festival için geliştirdiği Ada Müşterek rotasında, Bozcaada Keşif Haritası Pusula ile bu izlerin peşinden yürüyeceğiz, hafıza mekânlarında müşterekleri arayacağız. Beş duraklı bu mini turda, adadaki Türk ve Rum toplululuklarının birlikte yaşama kültürü ve bu kültür içerisindeki ortaklıklar hafıza mekanları üzerinden anlatılacak. 

 

Duraklar:

  1. Durak: Alaybey Camii (Zanaat): Camii üzerinden adadaki Türklerin yaşayışı, gelenekleri ve Rumlardan miras aldıkları bağcılık, şarapçılık gibi zanaatlerden bahsedilecek.
  1. Durak: Çınaraltı (Sosyal hayat): Eskiden, Rum ve Türk mahallelerini ortadan ayıran ve sınır görevi gören bir dere, bugün üstü kapalı ve adanın ana caddesi. Cadde üzerinden adadaki Türk-Rum cemaatlerinin bayramları, eğlenceleri ve sosyal hayatları anlatılacak. Ayrıca Türk ve Rum mahallelerinin yerleşim düzenine değinilecek. 
  1. Durak: Simyon Salto Reçelleri (Yeme-içme): Adanın Türk-Rum birlikteliğinden ortaya çıkan lezzetleri ve bu lezzetlerin hikayeleri anlatılacak: Ada mantısı, domates reçeli, deniz kestanesi gibi.
  1. Durak: Meryem Ana Kilisesi (Ortak yaşam): Kilise üzerinden adadaki Rumların yaşayışı, gelenekleri ve Türklerden öğrendikleri ile birlikte Türkiyeli Rumların tarihsel hikayesi, bu toprağın insanı oluşlarına vurgu ve adadan ayrılışları anlatılacak.
  1. Durak: Sokrat’ın Evi (Mimari): Rum bir yüzbaşı olan Sokrat’ın hikayesine kısaca değinilerek adadaki Rum ve Türk mimarisi örnekler üzerinden anlatılacak.